JERUZALEM - Achttienduizend Palestijnen hebben van de Israëlische autoriteiten toestemming gekregen om met ingang van woensdag naar hun werkplekken in Isräel terug te keren. Het gaat om .000 arbeiders en 8000 kooplieden die hun waar in Israël mogen verkopen.

Het Israëlische leger liet woensdag weten dat de maatregel bedoeld is om "vertrouwen te wekken". Er zijn verscheidene grensovergangen tussen Israël en de Palestijnse gebieden opengesteld om de Palestijnen doorgang te bieden.

Legaal

Voor het begin van de intifada in september 2000 werkten er ongeveer 30.000 Palestijnen legaal in Israël. Nog eens tienduizenden hadden daar zwart werk. Na de escalatie van de opstand sloot Israël als veiligheidsmaatregel de grenzen voor een zeer groot deel van de Palestijnse werknemers.

Deze zomer gaf Israël al toestemming voor de terugkeer van de Palestijnse arbeiders, maar de grenzen werden weer gesloten na de zelfmoordaanslag op 19 augustus in Jeruzalem, waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

Leugens

Volgens Palestijnse bronnen heeft Israël niet 18.000 maar slechts een kleine 4000 Palestijnen weer toegang tot hun werkplek verleend. Kooplieden zouden zijn uitgesloten van de maatregel.