STRAATSBURG - De uitlevering aan de Verenigde Staten van de Zwolse diskjockey R.K. en medeverdachte S. van der P. is onafwendbaar. Het Europese hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft de spoedprocedure die hun advocaten hadden aangespannen, donderdag afgewezen. De twee gaan vrijdag op het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

Justitie in New York verdenkt de twee Nederlanders van betrokkenheid bij de smokkel van honderdduizenden XTC-pillen en had om hun uitlevering gevraagd. De Hoge Raad en minister Korthals hadden al groen licht gegeven. De spoedprocedure bij het hof in Straatsburg was de allerlaatste strohalm voor K. en Van der P.

Hun advocaten verzetten zich tegen de uitlevering. Volgens hen voldoet het bewijsmateriaal dat justitie in New York tegen de twee zegt te hebben, niet aan de Nederlandse normen.

Zo zou er tegen K. slechts een verklaring zijn van een anonieme getuige, die bovendien in ruil hiervoor strafvermindering heeft gekregen. In Nederland zou dat onvoldoende zijn voor een veroordeling.

Ook vrezen de verdachten dat ze tot celstraffen van enkele tientallen jaren worden veroordeeld en dat ze die in een Amerikaanse gevangenis moeten uitzitten. De omstandigheden daar zijn niet te vergelijken met Nederlandse strafinrichtingen.

Garanties in het uitleveringsverdrag dat ze na een veroordeling naar Nederland worden overgebracht en dat de straf naar Nederlandse maatstaven wordt omgezet, zijn volgens hun advocaten niet spijkerhard.