DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat politiemensen zich niet mogen vertonen in coffeeshops om daar softdrugs te kopen, ook niet in hun vrije tijd. Agenten kunnen anders in een lastige positie komen als zij zouden moeten optreden tegen de coffeeshophouder.

Dat zei de minister woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het integriteitsbeleid voor de publieke sector. Remkes vindt dat sommige ambtenaren nu eenmaal een 24-uursfunctie hebben, zoals burgemeesters, ministers en ook de politie.

Voorbeeldfunctie

"Een agent heeft een voorbeeldfunctie en moet gezag uitstralen", aldus de bewindsman, die erop wijst dat coffeeshops gedoogd worden maar het feitelijk een overtreding is om daar te kopen. Volgend jaar moet een vernieuwde beroepscode klaar zijn voor de politie.

Integriteit

De Tweede Kamer steunt de voorgestelde vernieuwing van het integriteitsbeleid dat ervoor moet zorgen dat ambtenaren en openbaar bestuurders zich naar behoren gedragen en hun functie niet misbruiken. Wijlen minister Dales zette het onderwerp jaren terug al op de politieke agenda en het is actueel geworden door de bouwfraude. Daar bleek dat ambtenaren zich lieten omkopen of fêteren door bouwbedrijven.

Corruptie

Om corruptie tegen te gaan wordt onder meer de ambtseed en belofte voor ambtenaren weer verplicht. Dat moet het ambtsdragers weer laten stilstaan bij het belang van hun publieke functie. Remkes onderzoekt nog of de tekst van de ambtseed, die gelovigen afleggen, moet worden aangepast aan de huidige tijd.

Volgens Remkes is elke organisatie zelf primair verantwoordelijk voor een eigen integriteitsbeleid en de handhaving daarvan. De bewustwording van het belang van goed gedrag moet vanuit de top van het bedrijf doorgegeven worden naar de werkvloer, vindt hij. "Integriteit vergt alertheid en permanent onderhoud." De regelgeving kan volgens hem niet uitsluiten dat er hoe dan ook rotte appelen in de mand blijven zitten.

De SP drong erop aan dat ambtenaren klachten of vermoedens van bijvoorbeeld corruptie kunnen melden bij een extern meldpunt. Anders is de kans groot dat misstanden blijven liggen. Volgens Remkes bestaat daarvoor al de CIR, een commissie integriteit rijksoverheid, maar ook voor hem was dit nieuw. Dus hij wil meer aandacht daarvoor.