WASSENAAR - De gemeente Wassenaar gaat niet proberen of ze fotograferen bij het woonhuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima alsnog kan verbieden. De gemeente liet woensdag weten dat ze niet in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter, die het fotoverbod begin augustus van tafel veegde.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren spanden een kort geding aan tegen het verbod, omdat zij vonden dat het indruiste tegen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van nieuwsgaring. De rechter gaf de journalisten gelijk. Hij noemde het verbod een te zwaar middel om de privé-sfeer van de bewoners van villa De Eikenhorst te beschermen.

Andere maatregelen

Wassenaar moest van de rechter eerst andere maatregelen uitproberen, zoals het plaatsen van meer struiken voor het hek rond het huis. Ook kan de gemeente de afzetting rond de villa verruimen, zodat bezoekers (en fotografen) niet zo dichtbij kunnen komen. De Oranjes echter nemen nu zelf maatregelen, blijkt uit navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze verbinden nieuwe voorwaarden aan de toegang tot het terrein.

Landgoed

Als eigenaren van het landgoed De Horsten willen zij een zo groot mogelijk deel daarvan voor publiek toegankelijk houden. Dat blijft het uitgangspunt, benadrukt de RVD. Het publiek dat een kaartje koopt om te gaan wandelen, wordt voortaan echter meteen duidelijk gemaakt dat de eigenaren niet goedvinden dat er op een daarbij aan te geven gedeelte van het terrein beeldopnamen worden gemaakt.

Wandelaars werd bij aanschaf van een entreebewijs tot nog toe duidelijk gemaakt dat het onder meer verboden was vernielingen aan te richten of het landgoed te bevuilen.