SEOUL - Het parlement van Noord-Korea heeft woensdag Kim Jong-il herkozen als chef-defensie van het land. Het leiderschap van de strijdkrachten is de belangrijkste functie in het stalinistische land.

Kim Jong-il is dat al tien jaar lang. Officeel is hij voorzitter van de Nationale Defensie Commissie. Het parlement herkoos hem in die functie, volgens de Noord-Koreaanse televisie en radio.

Het parlement ging woensdag ook akkoord met een nieuwe samenstelling van kabinet. Pak Pong-ju werd benoemd tot de nieuwe premier. Bovendien zijn twee van de drie vice-premiers vervangen en ook vijf ministers kunnen uitzien naar een andere baan. Jo Myong-Rok, vertrouweling van de president, blijft aan als eerste vice-voorzitter van Nationale Defensie Commissie, het belangrijkste staatsorgaan dat strijdkrachten aanstuurt.

Kim Jong-il, de Geliefde Leider, is de zoon van de grondlegger van het communistsiche Noord-Korea, Kim Il-sung. Die heeft als de Grote Leider het land van 1949 tot zijn dood in 1994 geregeerd.