AMSTERDAM - Een 40-jarige straatdealer in Amsterdam stond dinsdagavond met zijn mond vol tanden toen agenten een gesprek met hem aanknoopten. De politie had de man al eerder in de gaten gekregen toen hij op straat zijn verboden waar aan de man bracht. Toen hij de agenten zag, rende hij snel weg, maar de dienders wisten de dealer in te halen.

Bij ondervraging kon de man geen zinnig woord uitbrengen en hield hij zijn kaken krampachtig op elkaar. Dit veranderde toen de man 29 bolletjes met cocaïne of heroïne uitspuwde voor het oog van de agenten. Die bolletjes had hij verstopt in zijn mond in een vergeefse poging niet op te vallen.

Straatdealers

Het komt al jaren voor dat straatdealers op deze manier hun verdovende middelen met zich meedragen, verklaarde een woordvoerder van de Amsterdamse politie woensdag. "Maar meestal gaat het niet om zoveel bolletjes tegelijk."

De drugs worden vooral tussen de bovenlip en de tanden bewaard, zodat de dealers nog enigszins een gesprek kunnen voeren. Bij het zien van agenten spugen de straatdealers de bolletjes vaak snel op de grond en smeren ze hem.

De bolletjesspuwers zijn van een ander soort dan bolletjesslikkers, aldus de politie. Bolletjesslikkers torsen grote bollen met zich mee in hun maag waar meerdere grammen in zitten, bij bolletjesspuwers gaat het om kleine plastic bolletjes van eentiende gram. De gemiddelde straatwaarde van een klein bolletje is ongeveer 10 euro.