WOGNUM - De 24 prefab-cellen die zijn opgeslagen bij de Dienst Domeinen in Amsterdam kunnen op korte termijn een oplossing bieden voor het cellentekort op Schiphol. Dit idee oppert directeur H. Ursem van het Friese Ursem Unit Bouw, die de cellen produceert.

Het bedrijf kan de units binnen drie weken in de buurt van Schiphol laten zetten. De West-Friese onderneming heeft de cellen onlangs weggehaald bij de Bijlmerbajes, waar ze tien jaar dienst hebben gedaan. Ze zijn eigendom van het ministerie van Justitie.

Volgens de directeur zijn de units vergelijkbaar met 'gewone' cellen van beton en staal. Ze hebben dezelfde oppervlakte en uitrusting en zijn van speciaal materiaal gemaakt. Hij waarschuwt echter wel dat de units alleen celruimte bieden. Andere voorzieningen, zoals een bewakingsruimte, zijn hierbij niet inbegrepen.

Op verzoek van het ministerie van Justitie ontwikkelde Ursem Unit Bouw eind jaren tachtig een speciale unit voor het gevangeniswezen, de zogenoemde prefab-cel. Inmiddels hebben de units bij veel penitentiaire inrichtingen een oplossing geboden voor capaciteitsgebrek.

De Dienst Domeinen is een onderdeel van het ministerie van Financiën.

/NIEUWSJustitie laat drugskoeriers lopen