RAMALLAH/WASHINGTON/GAZA - De Palestijnse president Yasser Arafat heeft dinsdag gezegd dat 'de routekaart', het meest recente vredesinitiatief, dood is als gevolg van de Israëlische agressie. Arafat zei dit tegen verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender CNN die hem vragen stelden, zonder dat er een cameraploeg filmde.

Arafat stelde dat de Israëlische agressie van de afgelopen weken de routekaart om zeep heeft geholpen. De Verenigde Staten hebben niet voldoende gedaan om de vredesinitiatieven in leven te houden, volgens Arafat. Hij suggereerde dat de Amerikaanse president Bush het zeker te druk heeft met Irak en met de presidentverkiezingen van het komende jaar.

Grote spanningen

Binnen het Palestijnse bestuur bestaan er grote spanningen over de door vooral de VS bevorderde routekaart. Maar volgens Arafat overdrijft met name Israël de wrijving tussen hem en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Abbas geldt als gematigd en is vooral onder druk van de VS en Israël benoemd ten einde de gekozen Palestijnse leider, Arafat, te marginaliseren. Maar Arafat heeft nog steeds tal van bevoegdheden met name op het gebied van veiligheidstroepen. De VS en Israël willen dat hij die ook afstaat aan Abbas, die donderdag in het Palestijse parlement verantwoording moet afleggen voor zijn eerste honderd dagen als premier.

Obstakel Arafat

De Israëlische minister van Defensie Mofaz heeft dinsdag voor de radio gezegd dat Arafat een obstakel is voor de vredesinitiatieven. Hij zei dat Israël een historische fout heeft gemaakt door Arafat twee jaar terug niet te verbannen.

Mofaz liet open of dat alsnog gebeurt. Hij stelde wel dat Arafat helemaal geen overeenkomst wil en van het toneel moet verdwijnen. De routekaart is een soort globaal schema om te komen tot beëindiging van het geweld en tot de stichting in 2005 van een Palestijnse staat op gebieden die sinds 1967 in strijd met het internationaal recht worden bezet door Israël.