UTRECHT - Tienduizenden treinreizigers hebben dinsdagmiddag en -avond vertraging opgelopen door een grote storing. Door een stroomstoring was vanaf kwart over vijf geen treinverkeer mogelijk van en naar Leiden. De storing was rond kwart over tien dinsdagavond verholpen.

Door de storing was er geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden en Haarlem, Schiphol, Alphen aan den Rijn en Den Haag. De NS had gezien het tijdstip de grootste moeite om bussen te vinden. "Bovendien zijn er in dat gebied al niet overal zoveel reguliere bussen", aldus een woordvoerder van de NS. "Het is voor veel mensen lastig geweest."

De oorzaak was het uitvallen van een computer die de elektriciteit regelt waarmee seinen en wissels worden bediend. Behalve met het inzetten van bussen probeerden NS-medewerkers in Leiden mensen met grote haast, bijvoorbeeld om op Schiphol een vliegtuig te halen, aan vervangend vervoer te helpen.

Piekspanning

Volgens ProRail ging de computer waarschijnlijk kapot door een piekspanning. Monteurs vervingen enkele printplaten van de computer, waarna de seinen en wissels weer in gebruik konden worden genomen.

De treinenloop bleef ook nadat de storing was opgeheven, rond Leiden enigszins ontregeld. Dat kwam door lege treinstellen die in het station Leiden Centraal in de weg stonden. De NS laat daarom tot 01.00 uur woensdagochtend nog bussen rijden tussen Leiden en Haarlem/Schiphol/Den Haag.

Rond middernacht waren alle problemen voorbij en werd het treinverkeer van en naar Leiden volledig hervat. Tot 01.00 uur waser volgens de woordvoerder een regelmatige treindienst.