JAKARTA - De Indonesiër Abu Bakar Bashir is dinsdag voor een rechtbank in Jakarta tot vier jaar cel veroordeeld. De rechter achtte hem schuldig aan deelname aan staatsondermijnende activiteiten. Bashir werd vrijgesproken van het leidinggeven daaraan, zoals de hoofdaanklacht luidde. Tegen hem was vijftien jaar celstraf geëist.

De rechtbank zei bovendien dat niet was bewezen dat Bashir leiding geeft aan de Zuidoost-Aziatische terreurgroep Jemaah Islamiyah. De vijf rechters achten Bashir wel schuldig aan betrokkenheid bij 'subversieve activiteiten', bedoeld om de regering omver te werpen.

Het vonnis van vier jaar cel tegen de -jarige Bashir is met aftrek van voorarrest. Bashir zit sinds oktober vorig jaar in de gevangenis. Hij heeft de aanklachten altijd ontkend.

De Indonesiër zei dinsdag dat hij tegen het vonnis in beroep gaat. Ook riep hij zijn aanhangers op de kalmte te bewaren. Volgens Bashir is hij schuldig bevonden aan subversieve activiteiten, omdat hij zich sterk maakte voor de invoering van de islamitische wetgeving (sharia) in Indonesië. "Ik kan dit niet aanvaarden en ik stel hierbij dat ik hoger beroep aanteken."

De 65-jarige Bashir, volgens de aanklagers de leider van de Zuidoost-Aziatische terreurgroep Jemaah Islamiyah, stond terecht wegens ondermijning van de staat. Hij zou een moordcomplot hebben gesmeed tegen toenmalig vice-president Megawati. Bovendien zou hij een eigen islamitische staat hebben willen stichten. Verder houden de aanklagers hem verantwoordelijk voor een serie aanslagen op kerken in 2000.

Volgens opperrechter Mohammed Saleh was er niet genoeg bewijs om te stellen dat Bashir een leidende en organiserende rol in het geheel speelde. Ook heeft niets kunnen aantonen dat Bashir leider is van Jemaah Islamiyah. Verder was er geen bewijs te vinden dat Bashir opdracht had gegeven om Megawati, nu president, uit te weg te ruimen. Bovendien is Bashir ook vrijgesproken van het overtreden van de immigratiewet toen hij in 1999 uit Maleisië naar Indonesië verhuisde.

Velen houden Jemaah Islamiyah verantwoordelijk voor de aanslag op Bali, in oktober vorig jaar, alsmede die op een hotel in Jakarta, vorige maand.