AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 28-jarige M.S. dinsdag tbs met dwangverpleging opgelegd. Een straf kreeg ze niet, de rechtbank ontsloeg haar van alle rechtsvervolging omdat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was toen zij op 13 februari haar dochter, moeder en nichtje doodstak. Het vonnis is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Het drama speelde zich af in de ouderlijke woning van S. in de Amsterdamse Bijlmermeer.

De licht verstandelijk gehandicapte vrouw was ten tijde van het misdrijf in haar ouderlijke woning in de Amsterdamse Bijlmermeer ernstig depressief en psychotisch. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht was zij volledig ontoerekeningsvatbaar.

Scheiding

Na de scheiding van haar echtgenoot in 2001 werd M.S. labiel en kwam zij enige malen met de politie en de psychiatrie in aanraking. Toen er problemen waren ontstaan met haar 8-jarige dochtertje - het kind speelde al vanaf haar kleutertijd een verzorgende rol jegens haar moeder - en zij een zelfmoordpoging had gedaan, werd de verdachte wederom opgenomen in een psychiatrisch centrum. Na haar ontslag in januari van dit jaar ging zij bij haar ouders wonen, in wier huis het drama zich voltrok.

Jaloers

De uit Indonesië afkomstige vrouw, die op de zitting weinig zei, maar tijdens een politieverhoor een verklaring had afgelegd, zei de drukte in het huis vol familie niet meer aan te kunnen. Haar vader zou haar nichtje ten opzichte van haar dochter hebben voorgetrokken en ook was zij jaloers op haar zus, moeder van het driejarige doodgestoken nichtje.

Op de dag van het drama gaf de verdachte in ieder geval slaapmiddelen aan haar dochter en moeder. Haar dochter dreigde niet meer bij haar te mogen wonen en de ouders van de verdachte zouden naar Indonesië gaan. Dat was te veel in de ogen van de verdachte, die zich snel alleen en achtergesteld voelde. In de namiddag stak ze eerst haar slapende dochter meerdere malen met een mes en daarna haar moeder. Ook het nichtje, dat getuige was geweest van de moord op haar oma, werd gedood.

Volgens de rechtbank is de kans op herhaling groot als M.S. niet langdurig zou worden behandeld.