SAN FRANCISCO - Arnold Schwarzenegger, kandidaat voor het gouverneurschap van California, doet niet mee met het eerste verkiezingsdebat woensdag. Dat heeft zijn campagneteam bevestigd. Maandag zei de filmster tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN zich te verheugen op een "fantastisch debat" in september.

Enkele andere kandidaten hadden kritiek op het wegblijven van Schwarzenegger. De Republikein Peter Ueberroth die ook in is voor de post van gouverneur vond dat 'Arnie' moet meedoen voor de kiezers en voor het democratisch proces. Hij noemde het belangrijk dat Schwarzenegger enkele keren meedoet aan openbare debatten.

De inwoners van California gaan op 7 oktober vervroegd naar de stembus om te beslissen over het lot van gouverneur Gray Davis. De Democraat werd nog geen jaar geleden gekozen. Meer dan 1,6 miljoen mensen hebben echter in een petitie gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming. Davis' populariteit is tot een dieptepunt gedaald door het enorme begrotingstekort van Amerika's staat met de meeste inwoners.