WILLEMSTAD - VVD-fractievoorzitter Van Aartsen verwacht dat de regering-Godett de grote problemen op de Nederlandse Antillen niet kan oplossen en minister De Graaf van Koninkrijksrelaties daarom het heft in handen zal moeten nemen. De huidige structuur van de zeer verdeelde Antillen moet volgens hem op schop.

"Het staatsverband bestaat in wezen niet meer", aldus Van Aartsen. "De zaak ligt dood voor de kast. Er komt onvermijdelijk een moment dat Nederland de leiding moet nemen, meer dan voorheen."

Maandag bezochten Van Aartsen en de andere fractieleiders Bonaire. Dinsdag sluiten ze hun tiendaagse bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba af.

Bos: geen bemoeienis IMF

PvdA-leider Bos vindt dat de slechte financiële situatie op de Antillen een zaak is tussen de Antillen en Nederland. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou daar eigenlijk geen bemoeienis mee moeten hebben. Hij meent verder dat de financiële problemen niet kunnen worden opgelost zonder een bijdrage van Nederland.

Dat zei Bos maandagavond tijdens een partijbijeenkomst van de MAN (Movementu Antia Nobo), de Curaçaose zusterpartij van de PvdA in Willemstad. Een paar honderd Antillianen en Nederlanders waren naar de Universiteit van de Antillen gekomen om te luisteren naar een lezing van Bos over politieke verjonging en nieuw leiderschap. Bos greep de uitnodiging aan om te praten over zijn ervaringen op zijn reis langs de Antillen van de afgelopen week.

Voorwaarden

Aan de financiële bijdrage van Nederland aan de Antillen moeten volgens hem voorwaarden worden gesteld. Dit is in het belang van de Antillen, want in het verleden is dat niet altijd gebeurd en kwam geld in verkeerde handen terecht.

Bos stak daarbij ook de hand in eigen boezem. Toen hij als staatssecretaris van Financiën in kabinet Kok-II besprekingen in de ministerraad bijwoonde over het IMF en de Antillen, werd er volgens hem nooit gesproken over armoede.

Sociale gevolgen

Bos: "En er werd ook niet stilgestaan bij de consequenties die het naar huis sturen van 30 procent van het ambtenarenapparaat had. Nederland was gefixeerd op wat het IMF aan financiële eisen van de Antillen verlangde, nooit was er voldoende aandacht voor de sociale gevolgen van dit beleid."

Het is volgens hem dan ook goed fout gegaan. Daaruit is politieke onvrede ontstaan en een partij als de Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett heeft daar de vruchten van geplukt. Wat Bos tijdens zijn reis verder is opgevallen, was dat de kleinere Antilliaanse eilanden klagen dat de regering in Willemstad voornamelijk oog heeft voor Curaçao.

Institutionele rem

Volgens de PvdA-fractievoorzitter hebben de Antillen geen enkele institutionele rem om te voorkomen dat het Curaçaose belang het belang van de overige eilanden domineert.

Volgens hem wordt dit mede veroorzaakt doordat de Antillen geen landelijke politieke partijen heeft. Elk eiland heeft eigen politieke groeperingen. Het zou beter zijn als er meer nationale zusterpartijen komen die het algemeen belang behartigen.