WELLINGTON - Medische autoriteiten in Nieuw Zeeland menen dat drie sterfgevallen in augustus als gevolg van een longaandoening mogelijk verband met elkaar houden, maar de zaak is verder een raadsel.

In het zuiden van het land overleden binnen tien dagen tijd drie over het algemeen gezonde volwassenen plotseling en snel aan een longaandoening. De drie woonden niet ver van elkaar, maar kenden elkaar niet. Familieleden hebben de fatale ziekteverschijnselen niet gekregen.

De Nieuw-Zeelandse professor David Skegg, deskundige op het gebied van epidemieën, zei dinsdag voor de radio dat hij ervan overtuigd is dat er een verband moet zijn, maar hij erkende dat er nog geen enkel verband is gevonden.

Het ministerie van Gezondheid heeft artsen en ziekenhuizen gealarmeerd over de onbekende ziekte en monsters zijn voor onderzoek naar de Verenigde Staten gestuurd.

Reden tot paniek is er evenwel niet volgens Skegg. De ziekte kan niet erg besmettelijk zijn omdat de familie van de slachtoffers niet is getroffen en naarmate de tijd vordert, neemt de kans op nieuwe gevallen verder af.