NAIROBI/BERLIJN - Circa zeshonderd hotelgasten zijn maandag uit verschillende luxe hotels in de Keniaanse havenstad Mombasa geëvacueerd als gevolg van branden. Er brak een grote brand uit in het Paradise beach hotel, die kennelijk oversloeg naar drie andere luxe hotels in de onmiddellijke nabijheid.

Duitse militairen die in het kader van internationale maatregelen tegen terrorisme ter plaatse waren, waarschuwden de politie en brandweer. De branden woedden hevig in de hotels, maar ze zijn inmiddels geblust door de brandweer die werd bijstaan door manschappen en materieel van de Keniaanse marine en het leger.

Evacuatie

Duitse militairen hielpen bij de evacuatie van hotelgasten. De evacués zijn in andere hotels ondergebracht, zo is dinsdagmorgen bekendgemaakt.

De getroffen hotels behoren tot een keten en een Zwitserse eigenaar vermoedt volgens Keniaanse media dat brandstichting de oorzaak is van de branden.

Terrorisme

De politie in Mombasa gaat er niet van uit dat de branden met terrorisme te maken hebben. Het is niet bekend of er een verband bestaat met een grote politie-actie in Mombasa die tot veel verontwaardiging heeft geleid.

De politie heeft net meer dan duizend mensen gearresteerd in Mombasa in een actie tegen criminelen, drugshandelaren en illegale immigranten.

Lokale islamitische leiders hebben volgens een BBC-bericht van maandag woedend gereageerd en laken het optreden van de politie als corrupt en discriminerend.

De voorzitter van de raad van imams in Mombasa, sjeik Mohammed Dor, zei tegen de Britse nieuwsdienst dat politieagenten zelfs schoolkinderen oppakten en ze vrijlieten in ruil voor geld. Een aantal agenten was volgens Mohammed Dor dronken.