MOSKOU - Tientallen Tsjetsjeense rebellen hebben gebruikgemaakt van de amnestieregeling die de Russische regering afgelopenjuni afkondigde. Ongeveer 150 rebellen zouden hun wapens hebbenneergelegd en op vrije voeten zijn gesteld. Dit hebben Russischefunctionarissen in Tsjetsjenië maandag gemeld. De amnestieregelingliep maandag af.

Nog enkele tientallen strijders zouden wel hun wapens hebbeningeleverd, maar moeten nog een onderzoek naar hun achtergrondafwachten voordat zij amnestie krijgen. De regeling geldt voorrebellen die zich niet schuldig hebben gemaakt aan 'ernstigemisdaden'.

In Rusland en bij de Tsjetsjeense pro-Russische autoriteitengaan stemmen op om de amnestie te verlengen. Dit zou de kans dat dekomende verkiezingen in Tsjetsjenië door geweld worden overspoeldverkleinen. Op 5 oktober kunnen de inwoners van Tsjetsjenië eennieuwe president kiezen. De belangrijkste kandidaat is de huidige,door Moskou benoemde bestuurder Kadyrov.

Volgens het Russische leger, dat nog dagelijks onder vuur komtte liggen van de rebellen, zijn er circa 3000 strijders actief inTsjetsjenië. De echte 'harde kern' zou bestaan uit ongeveer duizendopstandelingen.