GAZA - In het dorp Sheikh Iljeen in de Gazastrook zijn woensdagavond vier Palestijnen gedood als gevolg van beschietingen door Israëlische tanks. Dit meldden ooggetuigen. Ziekenhuisbronnen bevestigen de dood van vier mensen. Het gaat om een vrouw en twee volwassen zonen. Ook een neef van de familie kwam om. Vijf mensen raakten gewond.

Het Israëlische leger voert al sinds dinsdag een operatie uit in het dorp aan de kust van de Middellandse Zee. Volgens Jeruzalem proberen de militairen de smokkel van wapens tegen te gaan.

Bedoeïenenkamp

Bij de beschietingen van het bedoeïenenkamp werd het onderkomen waar de slachtoffers verbleven, verwoest. Andere woningen raakten beschadigd. De radicale islamitische beweging Hamas heeft inmiddels wraak gezworen. Het zal leiden tot een nieuwe escalatie van het geweld, aldus een functionaris van Hamas.

Nabil Abu Rudeina, een adviseur van de Palestijnse leider Arafat, noemde de Israëlische actie een "zware misdaad". Volgens hem zal dit "bloedbad" een zware wissel trekken op het plan 'Gaza-eerst'.

Israël en de Palestijnen kwamen vorige week overeen dat het leger zich geleidelijk terugtrekt uit de Gazastrook en enkele Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever mits de Palestijnen de veiligheid in die gebieden kunnen garanderen.

Ondanks de Israëlische militaire operatie is toch een begin gemaakt met de uitvoering van het plan 'Gaza-eerst'. Palestijnse veiligheidstroepen zetten woensdag de eerste contoleposten op in de Gazastrook om te laten zien dat zij in staat zijn om de rust te bewaren in het gebied.