ROTTERDAM - In de hal van het Centraal Station in Rotterdam staan burgemeester Opstelten en wethouder De Faria (veilig en volksgezondheid) er maandagochtend bij stil dat het veiliger is geworden op CS.

Volgens maandag bekend gemaakte cijfers van politie is het aantal geweldsdelicten in juni 40 procent minder dan in juni vorig jaar. Het aantal aangiften van diefstal verminderde met meer dan 80 procent.

Veel toezicht

Door het vele toezicht is het station niet langer de favoriete hang- en ontmoetingsplek van verslaafden en jongeren. Het wegkrijgen van deze overlastgevende personen was een doel dat burgemeester en wethouders per 1 september gerealiseerd wilden hebben. "Het beeld is anders. Het is weer het visitekaartje van de stad Rotterdam", aldus Opstelten.

Passanten geven aan dat ze zich ook veiliger voelen in en bij het station. Ze zeggen vooral minder hinder te hebben van slapende zwervers, dronken mensen en handel in drugs in het openbaar vervoer.

Situatie veranderd

De situatie op CS is in de eerste helft van dit jaar fundamenteel veranderd, aldus de maandag verschenen rapportage over de maatregelen en resultaten voor Centraal Station en omgeving. Gerichte acties tegen zakkenrollers, diefstal met geweld en drugshandel bleken niet meer nodig.

De rapportage geeft aan dat de criminaliteit bij CS sterk is gedaald. In januari werd 13 procent van de bezoekers slachtoffer van een misdrijf of incident, in juni daalde dit tot 8 procent.

Daarbij geeft 32 procent van de ondervraagden aan zich wel eens onveilig te voelen op of bij CS, terwijl dat in januari nog gold voor 50 procent. Tevredenheid is er ook omdat de overlast op CS is verdwenen zonder dat de situatie elders in het centrum is verslechterd, melden de onderzoekers.