WASHINGTON/RANGOON - De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is in hongerstaking gegaan. Dat berichtte de Britse zender BBC zondagavond op gezag van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De Nobelprijswinnares vraagt met haar actie aandacht voor haar aanhoudende detentie. Ze zit al sinds eind mei vast.

De militaire junta in Birma (Myanmar) kondigde juist zaterdag een zogeheten routekaart naar de democratie aan. Het zevenstappenplan moet uiteindelijk leiden tot “vrije en eerlijke”verkiezingen. De nieuwe premier Khin Nyunt zei dat in zijn eerste officiële toespraak. De hervormingsgezinde minister-president gaf niet aan wanneer de verkiezingen kunnen worden gehouden. De eerste minister zei niets over de mogelijke vrijlating van Suu Kyi. Die werd volgens de junta “voor haar eigen veiligheid”opgepakt na ongeregeldheden tussen haar aanhangers en aanhangers van de militaire staatsleiding.

De leider van de junta, generaal Than Shwe, wees Khin Nyunt afgelopen week aan als eerste minister. Waarnemers zien die stap als een poging het kritische buitenland wat milder te stemmen. Birma staat onder grote internationale druk, vooral wegens de hardhandige onderdrukking van de politieke oppositie en wegens het vasthouden van Suu Kyi.

De premier gaf geen tijdschema voor zijn democratiseringsplannen. Hij benadrukte dat de eerste stap zal zijn om weer te werken aan een grondwet voor het verarmde Aziatische land. Over de inhoud van een conceptgrondwet zou de bevolking zich moeten uitspreken in een referendum. Birma staat sinds 1962 onder aanvoering van militairen.