TILBURG - Vrouwen die de pil slikken, hebben vanaf maandag een nieuw alternatief. Dan brengt farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag de anticonceptiepleister op de markt. De pleister moet eenmaal per week op de huid worden geplakt.

Een week lang geeft de pleisterpil gelijkmatig hormonen af die de vrouw moeten beschermen tegen ongewenste zwangerschap. De gebruikster moet het anticonceptiemiddel aan het einde van een week, telkens op dezelfde dag, vervangen. De vierde week is ’pleistervrij’.

Vergoeding

Ziekenfonds- en particulier verzekerden krijgen de pleister gedeeltelijk vergoed. Gebruiksters dienen een eigen bijdrage van ,85 euro per maand te betalen, meldde een woordvoerder van het bedrijf zondag.

Ruim 3300 vrouwen over de hele wereld hebben de pleister getest. De betrouwbaarheid is volgens het bedrijf meer dan 99 procent, net als de pil. Omdat de hormonen rechtstreeks worden opgenomen in de bloedbaan, is dit middel ook betrouwbaar bij overgeven, diarree en het gebruik van bepaalde antibiotica. “Voorwaarde is wel dat de pleister op de juiste wijze wordt gebruikt”, zei de woordvoerder.

Blijft zitten

Gebruiksters kunnen de pleister op bil, buik, bovenarm, schouderbladen, romp (met uitzondering van de borsten) of rug plakken. Het product blijft ook in het water, in de sauna of tijdens het sporten goed zitten, verzekert de zegsman.

Het anticonceptiemiddel is verkrijgbaar in onder meer België, Duitsland en Engeland. In de Verenigde Staten is het product al ruim een jaar op de markt. Daar gebruiken ruim een miljoen vrouwen de pleister.

Kunststof ring

Het farmaceutisch bedrijf Organon introduceerde aan het begin van dit jaar de Nuvaring op de Nederlandse markt. Het is een flexibele kunststof ring die vrouwen zelf in de vagina inbrengen. Na drie weken moet de ring worden verwijderd en volgt een week waarin de menstruatie optreedt.