BIDDINGHUIZEN - Festival Lowlands in het Flevolandse Biddinghuizen stond dit jaar vooral voor 'minder'. Het driedaagse festival was voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht, telde minder grote namen, was niet zo nat als vorig jaar en ook niet zo heet als in 2001. De sfeer was evenwel opperbest.

Lowlands 2003 gaat volgens festivaldirecteur Erik van Eerdenburg de geschiedenis in als de rustigste aflevering ooit. Hij had graag populaire bands als Linkin Park, Coldplay en the White Stripes op het podium gehad, maar om diverse redenen lukte dat niet. De charme van het festival is de veelzijdigheid, benadrukt hij nog eens.

Veelbelovend

De Lowlands-directeur vindt dat de toeschouwers absoluut geen klagen hadden over de programmering. “Op papier was het veelbelovend en naar mijn mening hebben we dat waargemaakt. Al heb je altijd enkele tegenvallers”, erkent hij. Het lagere aantal bezoekers had als voordeel dat de tent zelfs bij publiekstrekker Live niet overvol raakte.

Uiteindelijk bleef ongeveer een zesde deel van de 60.000 beschikbare kaarten niet verkocht. Bij de kassa's kwamen slechts een paar honderd laatkomers opdagen. Organisator Mojo Concerts vermoedt dat financiële motieven veel bezoekers thuishielden.

Uitblinker Moloko

Bands als Lamb, Eels, ook Live trokken veel bekijks. De zangeres van Moloko viel onbedoeld op, toen een van haar roze schoentjes per ongeluk het publiek invloog. Ze vroeg, en kreeg, het schoeisel snel terug. Behalve muziekoptredens was er ook cabaret, ballet en films.

De bezoekers konden op zaterdagmiddag bijvoorbeeld naar Cool Politics, waar drie Tweede-Kamerleden om de beurt een half uur in debat gingen met de festivalgangers.

Rustige dag voor politie

Volgens een politiewoordvoerster deden zich geen grote problemen voor. “Er is niets gebeurd, dat wij niet hadden verwacht. We hadden de zaak goed onder controle”, verzekerde ze.