ROTTERDAM - Het einde van de langdurige periode van droogte bezorgt de waterschappen handenvol werk. Nadat dinsdag een dijk in Wilnis was verzakt, waardoor een hele wijk moest worden geëvacueerd, gebeurde zondag hetzelfde met een dijk in Rotterdam.

Hoewel de gevolgen deze keer meevielen, is de Unie van Waterschappen de komende dagen extra alert op meer problemen. De veendijk in Rotterdam was nog maar enkele dagen geleden gecontroleerd.

Verzakking

De kade van een tussenboezem van de Rotte bij de Bergse Linker Rottekade in Rotterdam verzakte zondagmiddag over een lengte van ongeveer veertig meter. De verzakking van deze veenkade is op sommige plaatsen bijna een meter diep. Het water stroomde het achterland in naar een volgende watergang. Ernstige problemen onstonden er niet.

De dichtstbijzijnde huizen staan in de wijk Nieuw-Terbregge, maar die werden niet bedreigd door het water. Wel is een aantal volkstuinen ondergelopen. De tussenboezem is vier tot vijf meter breed en ligt lager dan de Rotte, de hoofdboezem.

Uitzonderlijke situatie

”De situatie is op het moment uitzonderlijk”, aldus de woordvoerder van de Unie. “Die dijk was een paar dagen geleden nog gecontroleerd, na de problemen in Wilnis. Toch ging het zondag mis. De situatie in zo'n dijk kan met het huidige weer snel veranderen.”

Volgens de woordvoerder van de Unie van Waterschappen staat het overigens al vrijwel vast dat de langdurige periode van droogte in combinatie met plotselinge regenval de hoofdoorzaak is van de verzakking in Rotterdam.

Voorkomen

Het voorkomen van problemen met veendijken is een zeer tijdrovend karwei. Sinds de dijkdoorbraak in Wilnis verkeren de waterschappen in het westen van Nederland en in Friesland in hoogste staat van paraatheid. Tientallen inspecteurs van de waterschappen werken dag en nacht om de duizenden kilometers veendijk te controleren op scheuren.

De waterschappen hopen dat er de komende dagen geen hoosbuien ontstaan in de probleemgebieden. Aan de andere kant is neerslag noodzakelijk voor het herstel van de veendijken. Bij een gestage regenval is het risico op plotselinge drukverschillen en scheuren in deze dijken het kleinst.

Oorzaak

De oorzaak van de dijkverzakking bij Rotterdam is nog onbekend. Onderzoeksbureau Geo Delft, deze week ook al actief in Wilnis, begint maandag met het onderzoek in Rotterdam. Geo Delft geldt internationaal als een autoriteit op het gebied van onderzoek en advies naar het gedrag van slappe grond (zand, klei en veen).

De Unie van Waterschappen vergadert dinsdag over de problemen en over mogelijke oplossingen. De komende maanden willen de waterschappen met andere deskundige partijen om de tafel gaan zitten voor een discussie over dezelfde onderwerpen.