ROTTERDAM - De kade van een tussenboezem van de Rotte bij de Bergse Linker Rottekade in Rotterdam is zondagmiddag over een lengte van ongeveer veertig à vijftig meter verzakt. Het water stroomt het achterland in naar een volgende watergang. Het gaat om een veenkade. De oorzaak is nog onbekend.

De dichtsbijzijnde huizen staan in de wijk Nieuw-Terbregge, maar die worden niet bedreigd. Wel is een aantal volkstuinen ondergelopen. Dat heeft een woordvoerder van Hoogheemraadschap Schieland gezegd. Het overtollige water wordt vanuit de sloot weggepompt.

50.000 liter

De doorbraak vond rond 15.00 uur plaats. Er stroomde 50.000 liter water uit het gat. De tussenboezem die vier tot vijf meter breed is, ligt lager dan de Rotte, de hoofdboezem. Het gaat om het deel van de tussenboezem à 400 meter ten zuiden van de Irenebrug tussen de Molenlaan en de Terbregseweg. De tussenboezem vangt water op en geeft het af aan de omgeving.

Verzakking

Het schap heeft de inlaten gesloten. Schieland heeft een aannemer ingeschakeld om de verzakking te verhelpen, aldus de woordvoerder. De kade moet zo snel mogelijk dicht, om het water en daarmee de druk op peil te houden. De aannemer brengt houten schotten van ongeveer vijf meter aan, die worden afgedekt met grond. Het bedrijf is in de loop van de zondagavond klaar met het afdammen van het gat.

De verzakking is ongeveer 70 tot 80 centimeter diep. Over de oorzaak kan Schieland nog niets zeggen. Bureau Geo Delft doet maandag onderzoek. Volgens de woordvoerder van het hoogheemraadschap is in de kade een aantal scheuren te zien. Bij de jongste inspectie vrijdag kwamen geen gebreken naar voren. De afgelopen weken heeft het schap in verband met de droogte alle waterkeringen, in het bijzonder de veenkades, meerdere malen geïnspecteerd.

Melding

Een bewoner van de Bergse Linker Rotte meldde donderdag bij het schap dat er water door de kade heen kwam. Het waterschap weet niet of er een oorzakelijk verband is tussen het kwelwater en de kadeverschuiving. Kwelwater is niet uitzonderlijk. Directeur N. Stijlen van het waterschap laat voorlopig nog geen water in de tussenboezem bij het gat. Volgens hem moet de zaak eerst tot rust komen. Anders wordt de situatie misschien erger dan het nu is.

Inspecties

Het hoogheemraadschap zet zondagavond vijf mensen in voor inspecties. Het probleem is dat bij de inspecteurs niet in de dijk, naar de veenlaag, kunnen kijken. Zij zien alleen de scheuren in het dijklichaam en kunnen daar wat aan doen. Theoretisch kan een paar dagen na een schouw een dijk nog inzakken, aldus de directeur.

Het hoogheemraadschap wil graag meer inzicht hebben in de processen onder de grond. Volgens Stijlen was er geen achterstallig onderhoud. Maar hij zei dat hij ook geen garanties kan geven. "We zien alleen de buitenkant."

Dijkgraaf J. de Graeff stelt dat een dergelijke doorbraak overal kan gebeuren. Hij heeft geen redenen aan te nemen dat dit het topje van de ijsberg is. Anders zou je veel vaker van dit soort incidenten hebben.

Het weglopen van het water heeft het leven gekost aan een aantal vissen die op het droge kwamen te liggen. De eigenaren van de volkstuintjes in de buurt liepen gewasschade op.