ISTANBUL - Een 61-jarige Turkse duiker is in dertien uur en vijftig minuten door de Bosporus gezwommen, de zeestraat die de Zwarte Zee en de Zee van Marmara met elkaar verbindt. Namik Ekin, een gepensioneerde commando van de Turkse strijdkrachten, is de eerste mens die deze tocht van ruim 39 kilometer onder water heeft afgelegd.

Bovendien is Ekin volgens de krant Hürriyet goed voor een plaats in het Guinness Book of Records omdat hij ook de langste afstand onder water heeft afgelegd. Ekin begon zijn tocht zaterdagochtend in de Zwarte Zee. Onder water verwisselde hij een aantal keren zijn fles met zuurstof. Vanuit een begeleidende boot kreeg hij vloeibare voeding. Voor zijn tocht heeft hij zich drie maanden lang voorbereid. Dagelijks zwom hij vier tot vijf uur onder water.

Toen hij zaterdagavond na bijna veertien uur aan land ging in Istanbul zei Ekin “alleen maar” pijn in zijn rug en zijn enkels te hebben. Maar omdat hij van vermoeidheid nauwelijks meer op zijn benen kon staan, werd hij uit voorzorg met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Nadat hij enige tijd extra zuurstof had gekregen en zijn lichaamstemperatuur tot een normale waarde was gestegen, mocht hij naar huis.