BAGDAD - Honderdduizenden Irakezen hebben zondag in Bagdad deelgenomen aan een herdenkingsplechtigheid voor de vrijdag door een aanslag omgekomen sjiietische geestelijke ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim. De plechtigheid vond plaats in een moskee in de overwegend sjiietische voorstad Chadimija. De Amerikaanse troepen hielden zich op de achtergrond.

De beveiliging was in handen van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak, waarvan de 63-jarige Al-Hakim de leider was. De raad streed jarenlang vanuit Iran tegen het soennitische regime van Saddam Hussein. De geestelijke kwam afgelopen mei na een verblijf van ruim twintig jaar in Iran terug naar Najaf.

In een toespraak zei de broer van Al-Hakim dat de Amerikaanse bezettingsmacht verantwoordelijk is voor het bloedbad van Najaf. ”Zij hebben ons van het begin af gezegd dat zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, maar zij hebben hun belofte niet gestand gedaan. Zij moeten een eind maken aan de politiek die zij tot dusver gevolgd hebben.”

De uitvaartstoet van Al-Hakim gaat van Bagdad naar Karbala en Hilla en keert dan terug naar Nadjaf, waar de begrafenis dinsdag plaatsvindt. De met de Iraakse vlag bedekte kist wordt vervoerd op een vrachtwagen.