BOGOTA - De voormalige Colombiaanse presidentskandidaat en ex-senator Ingrid Betancourt leeft en verkeert in goede gezondheid. Dit leidt het Colombiaanse tv-programma Noticias Uno zaterdag af uit een videoband waarop de in februari 2002 ontvoerde Betancourt staat.

Noticias ontving de band van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), de ontvoerders van Betancourt en talrijke andere Colombianen.

Noticias heeft niet bekendgemaakt hoe zijn medewerkers de videoband in handen kregen. De laatste keer dat de ontvoerders een levensteken van dit slachtoffer gaven, was in mei 2002. Ook dat betrof een video-opname van Betancourt.

In de ruim twintig minuten durende boodschap van Betancourt noemde ze zaterdag verschillende politieke gebeurtenissen van de afgelopen weken. Ze vraagt ook om een reddingsactie door het leger ”maar niet zo maar een, het is erg belangrijk dat de president (Alvaro Uribe Vélez) het besluit daartoe gewetensvol neemt.” De -jarige Betancourt vraagt begrip van haar familie voor haar standpunt dat ze ondanks haar ontvoering principieel tegenstander blijft van koehandel met de guerrilla die mensen ontvoert. “Ik ben tegenstander van een humanitair akkoord waarbij (ontvoerde) burgers worden geruild tegen guerrilleros.” President Uribe is dat ook.

De FARC stelt dat iedere ontvoerde voor wie een gewapende bevrijdingsactie wordt uitgevoerd, onmiddellijk wordt geëxecuteerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld in mei met de ontvoerde gouverneur van Medellín en ex-minister van Defensie Gilberto Echeverri. De FARC houdt ruim twintig ‘politieke gijzelaars’, onder wie Betancourt, gevangen naast een vijftigtal militairen en naar schatting achthonderd burgers.

Vorige maand kwam Betancourt in het nieuws door mislukte Franse pogingen haar vrij te krijgen. De Colombiaanse politica heeft na haar huwelijk met een Fransman ook de Franse nationaliteit verkregen. De Franse regering zou op eigen houtje in actie zijn gekomen om Betancourt in ruil voor diensten aan de FARC, vrij te krijgen.

Zuid-Amerikaanse regeringen zouden niet op de hoogte zijn gebracht van deze poging, wat tot irritatie leidde in Bogota en in Brasilia.