DEN HAAG - Maandag om 12.00 uur wordt een oude traditie in ere hersteld: de maandelijkse sirenetest. Zeven jaar lang hebben de sirenes slechts eenmaal per jaar geloeid, maar uit naspeuring blijkt dat mensen hierdoor te weinig betrokken raken bij het waarschuwingsstelsel.

Daarom zijn de sirenes, die draadloos zijn en onafhankelijk van de gewone stroomvoorziening kunnen loeien, weer elke eerste maandag van de maand bij het begin van de middag te horen.

Mensen in Den Haag hoeven niet in paniek te raken als ze de sirene diverse malen horen. Dat heeft te maken met een onderzoek van TNO naar de hoorbaarheid van het alarmlawaai.

Hoorbaarheid

De huidige sirenes werden ruim zeven jaar geleden in gebruik genomen. Meteen daarna moesten ze in Rotterdam voor het eerst officieel worden gebruikt nadat bij CMI aan de Keileweg brand was uitgebroken. Toen bleek onder andere al dat ze op sommige plaatsen niet waren te horen. In Rotterdam werden vervolgens sirenes bijgeplaatst.

Daarna is in de regio Rotterdam nog tweemaal een incident geweest waarbij de sirenes daadwerkelijk werden aangezet: bij de brand aan boord van de Friesland (maart 2002) en de lekkage bij Vopak (januari 2003).

Uit evaluaties van de brandweer bleek dat mensen niet goed reageren op het afgaan van de sirenes. De brandweer in Rijnmond adviseerde de sirenes toch maar weer elke maand te testen omdat mensen het geluid niet meer herkenden.

Wilnis: niet reageren

Als maandag om 12.00 uur de sirenes loeien, moeten inwoners van Wilnis vooral niet denken dat er iets aan de hand is. Die boodschap staat te lezen in de nieuwsbrieven, die de gemeente De Ronde Venen dagelijks aan de inwoners van het door de dijkdoorbraak getroffen dorp verstrekt.

Volgens een gemeentelijk woordvoerder zou het alarm nooit ingezet worden bij een dijkdoorbraak omdat de boodschap 'Ga naar binnen en sluit ramen en deuren' bij een dergelijke calamiteit niet van toepassing is. Sterker nog, aldus de woordvoerder, mensen moeten het gebied dan juist verlaten. Om die reden gingen de sirenes tijdens de dijkverschuiving van dinsdagochtend ook niet af.