ZAGREB - De gemiddelde Kroaat geeft liever geld uit aan een nieuwe auto dan dat hij zijn geld steekt in beter onderwijs, betere gezondheidszorg, onroerend goed of een bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Globus, dat zaterdag werd gepubliceerd.

Uit het onderzoek bleek dat tienduizenden Kroaten diep in de schulden zitten omdat zij leningen hebben afgesloten om relatief goedkope auto's als de Volkswagen Polo, de Renault Clio of de Fiat Punto te kopen.

Lening

Autodealers verkopen meer wagens dan ooit, hoewel het gemiddelde maandsalaris in het land ongeveer 600 euro bedraagt, veel minder dan in de landen van de Europese Unie. De aflossing van een lening van 8000 tot 10.000 euro voor een nieuwe auto kan zeven jaar duren bij een maandbedrag (aflossing en rente) dat in de buurt van 25 procent van het gemiddelde maandsalaris ligt, aldus Globus.

Vorig jaar werden er in het land bijna 71.000 nieuwe auto's verkocht en de branche verwacht dat het dit jaar een record van .000 wordt bereikt.

Politiek wetenschapper Bosko Picula van de Universiteit van Zagreb vermoedt dat zijn landgenoten als ex-communisten geen zakenmentaliteit hebben en dat zij liever geld uitgeven aan een luxe-bezit als een auto dan dat zij het in een onderneming steken. Dat vinden zij volgens hem te riskant omdat er veel faillissementen zijn.

Total loss

Picula denkt dat de werkloosheid een stuk minder zou zijn dan de huidige 21 procent als de mensen “hun geld steken in iets dat lucratiever is dan een auto die zij misschien morgen total loss rijden”.

Kroaten die rijk zijn, kopen dure auto's, meldde Globus. Zeljko Kerum, die een aantal winkels in de kuststad Slit heeft, vertelde dat hij onlangs voor 660.000 euro een Mercedes Maybach heeft gekocht, tot dusver de enige in Kroatië.