ABDALY-SAFWAN/ASSEN - Kolonel D. Swijgman, de commandant van de Nederlandse militairen in Irak, heeft zijn lof uitgesproken over het Drentse hulptransport dat de afgelopen dagen bij meerdere ziekenhuizen in de regio medische hulpgoederen heeft afgeleverd. Het transport heeft Irak verlaten en is op weg naar Nederland.

Dat zei zaterdag woordvoerder J. Stalenburg van transportverzekeraar TVM. Het bedrijf begeleidde de vrachtwagens de afgelopen weken.

De Nederlandse militairen staan bovendien open voor meer Nederlandse humanitaire hulptransporten. “Zij willen meer de nadruk leggen op humanitaire hulpverlening. Ze willen niet alleen bezetter zijn, maar ook een menselijk gezicht tonen. Dat is hard nodig. Het land ligt volledig in puin”, aldus de woordvoerder.

Vooral veel kinderen liggen in ziekenhuizen te creperen, vertelt hij. “De babysterfte was al hoog door een tekort aan medicijnen door de VN-boycot, maar ook raken zij steeds vaker nodeloos gewond.” Een populair tijdverdrijf onder tieners is met oude restgranaten voetballen of tegen muren gooien.

De stichting Drenthe voor Irak, die het Drentse hulptransport heeft geïnitieerd, zit de komende weken weer met het ministerie van Defensie om de tafel om vervolgprojecten van de grond te krijgen. Het ministerie staat open voor elk particuliere initiatief. Een woordvoerder: “We moeten er natuurlijk wel de mankracht voor vrij kunnen maken.”

Het Drentse hulpkonvooi, dat bestond uit drie grote trucks met medische hulpgoederen en levensmiddelen, is zaterdag onder zware militaire escorte bij Abdaly-Safwan de grens tussen Irak en Koeweit overgetrokken. “We hebben de planning moeten aanscherpen omdat het in Zuid-Irak erg onrustig is sinds de bomaanslag in Najaf”, zei de zegsman. “Bij de Nederlandse compound werd de hele avond geschoten.” Eerder moest al het lossen van de vrachtwagens bij een ziekenhuis in Ad-dywnia worden versneld omdat twee privé-milities elkaar in de buurt van het hospitaal te lijf gingen.