PORTO ROTONDO - Rusland heeft een nieuw voorstel voor een VN-resolutie over Irak voorbereid. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd na een ontmoeting met de Italiaanse premier Berlusconi. Moskou probeert op deze manier een uitweg te bieden in de impasse die is ontstaan naar aanleiding van de door de Verenigde Staten ingediende resolutie over Irak.

Verscheidene landen, onder meer Frankrijk en Rusland, zijn niet gelukkig met het Amerikaanse voorstel voor een internationale troepenmacht onder Amerikaanse commando of een VN-macht onder Amerikaanse leiding in Irak. Zij willen een grotere rol voor de Verenigde Naties. Volgens Poetin is er onlangs internationaal overleg geweest over de kwestie en komen de posities inmiddels dichter bij elkaar.

”De VN hebben de oorlog in Irak niet gesteund en zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen, maar zij willen wel het Iraakse volk helpen”, aldus Poetin. De Russische leider liet ook weten dat ”de Verenigde Staten aanzienlijke morele en financiële verliezen lijden in Irak, en het is nodig om de krachten te bundelen om de crisis te boven te komen”.

Poetin wil een internationale stabilisatiemacht onder Amerikaans bevel wel steunen, mits de VN hun goedkeuring aan de troepenmacht hebben verbonden. Hij wil ook een nieuwe Irak-resolutie steunen als de VN een concrete rol krijgen in de wederopbouw van het land.

”We denken dat een nieuwe resolutie wenselijk is. Maar alleen als de VN effectief een rol kunnen spelen in de wederopbouw van Irak, de organisatie van het politieke en economische leven in het land en als de VN de leiding krijgen van het proces van democratisering van de maatschappij en de instelling van de machtsorganen”, zei Poetin.