SACRAMENTO - Vijf voormalige leden van een linkse Amerikaanse stadsguerrillagroep zijn woensdag aangeklaagd voor moord op een vrouw in 1975.

Het gaat om aanhangers van het Symbionese Liberation Army (SLA). De groep werd in 1974 internationaal bekend door de ontvoering op 2 februari van Patty Hearst, de kleindochter en erfgename van krantenmagnaat Randolph Hearst.

De 42-jarige Myrna Opsahl, moeder van vier kinderen, werd op 21 april 1975 doodgeschoten toen leden van de SLA een bank in Carmichael (Californië) overvielen. De vrouw was op het ogenblik van de overval in de bank om voor haar kerk collectegeld te storten.

Invallen

De politie maakte de aanklachten bekend, nadat zij huizen in Oregon en Californië was binnengevallen. Daarbij arresteerde zij drie verdachten: Emily Harris en haar ex-echtgenoot Bill Harris en Michael Bortin. Ook Sara Jane Olson, geboren als Kathleen Ann Soliah, die al eerder werd opgepakt, en James Kilgore zijn aangeklaagd.

De overval op de bank in Carmichael trok veel aandacht omdat Patty Hearst erbij was betrokken. Na de dramatische ontvoering stond de Amerikanen nog een verrassing te wachten. De miljonairsdochter bleek zich te hebben aangesloten bij het SLA. Zij werd tijdens de bankoverval gefotografeerd met een wapen in haar hand.

Patty Hearst

Patty Hearst werd in 1975 gepakt, waarna een van de meest sensationele processen in de VS van de jaren zeventig volgde. Hearst zei gehersenspoeld te zijn. Zij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Na twee jaar kwam ze vrij op last van de toenmalige president Carter. Een jaar geleden kreeg zij definitef gratie van de vertrekkende president Clinton.

Hearst is vrijgesteld van strafvervolging in ruil voor haar getuigenis. Zij beschrijft de overval in haar boek 'Every Secret Thing'. Volgens haar gingen Olson, Emily Harris, Bortin en Kilgore de bank binnen, terwijl zij en andere SLA-leden buiten bleven wachten.

'Burgerzwijn'

Hearst schrijft dat Emily Harris, die tien jaar in de gevangenis zat voor haar ontvoering, toegaf Ann Opsahl te hebben doodgeschoten. Zij zou de moord hebben afgedaan met de opmerking: "Oh, ze is dood, maar dat doet er echt niet toe. Ze was sowieso een burgerzwijn."

Olson en Emily Harris hebben ontkend betrokken te zijn geweest bij de bankoverval en bij de moord. Olson's broer Steven Soliah stond in 1976 terecht voor de overval en werd vrijgesproken.