AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft donderdagochtend vroeg huiszoeking gedaan in krakersbolwerk Vrankrijk aan de Spuistraat, vlakbij het paleis op de Dam. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld. Bij de actie is een aantal voorwerpen in beslag genomen, onder meer enkele tientallen replica's van wapens.

De huiszoeking houdt verband met de arrestatie woensdagmiddag in de binnenstad van Amsterdam van een 35-jarige Spanjaard, die wordt verdacht van banden met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De man verbleef in het gebouw. De wapenreplica's waren niet van de Spaanse verdachte.

Politiemensen gingen omstreeks 03.30 uur donderdagochtend onder leiding van de rechter-commissaris het krakersbolwerk binnen. Zij verrichtten de huiszoeking op verzoek van Spanje. Tijdens het onderzoek in het gebouw ontstonden wat schermutselingen tussen de politie en mensen die poolshoogte kwamen nemen, aldus de politiewoordvoerder.

Spanje had om uitlevering verzocht van Juan Ramón Rodríguez Fernández, alias Marc. De 35-jarige in Barcelona geboren man kon worden opgepakt na een wekenlange samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Spaanse Guardia Civil. De Amsterdamse recherche deed onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Amsterdam, onderzoek naar de Spanjaard. De man stond internationaal gesignaleerd.

De Spaanse krant El Mundo meldde eerder dat 'Marc' zanger is van de rockgroep Kop in Barcelona. 'Marc' wordt ervan verdacht banden te hebben met de vorig jaar opgerolde ETA-cel in Barcelona en met de in deze Catalaanse stad actieve krakersbeweging Okupa.

Volgens het Spaanse persbureau EFE en El Mundo heeft 'Marc' de ETA gegevens verschaft over extreemrechtse organisaties als Cedade (neonazi's). Sinds begin september 2001 is 'Marc' uit Barcelona verdwenen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder bewijzen te hebben voor een samenwerking tussen krakers in Barcelona en de ETA.

De bewoners van krakersbolwerk Vrankrijk geloven dat de 35-jarige Spanjaard die woensdag in Amsterdam werd gearresteerd geen banden heeft met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De Spanjaard logeerde enkele maanden in Vrankrijk.

,,Ik kan niet in hoofden van echte terroristen kijken, maar het zou uiterst onlogisch zijn dat een terrorist in Vrankrijk gaat zitten. Ons pand trekt voortdurend aandacht'', zegt bewoner P. Scheepers.

De bewoners van Vrankrijk willen juridische stappen ondernemen tegen de inval in hun pand in de nacht van woensdag op donderdag. ,,Het arrestatieteam is alle kamers binnen geweest. Ze hadden niet voor alle appartementen een huiszoekingsbevel en dus pleegden ze huisvredebreuk'', zegt Scheepers.

/NIEUWSVerdacht ETA-lid opgepakt in Amsterdam