LONDEN/DOVER - De Britse politie heeft vrijdagavond in Dover drie mannen aangehouden die vanuit het Franse Calais arriveerden met een 'verdacht mechanisme'. Ze worden verdacht van terroristische activiteiten.

Bij een routinecontrole met röntgenapparatuur in de Britse haven troffen agenten in een auto die van een veerboot kwam, verboden wapens aan en sloegen groot alarm. De explosievenopruimingsdienst van het leger onderzocht de auto.

De haven werd urenlang gesloten. Tien ferry's met duizenden passagiers wachtten in het Kanaal tussen Dover en Calais op toestemming om de haven in te varen. Vier schepen in de haven liepen door het alarm uren vertraging op.

Op de wegen naar Dover vormden zich kilometers lange files en een deel van de snelweg M20 moest worden afgesloten om te dienen als parkeerplaats voor passagiers die naar Dover wilden. Zaterdagmorgen heropende de politie de haven weer.

Volgens politiecommandant Paul Wilczek had de politie aanwijzingen dat het om "iets behoorlijk ernstigs" ging. "Natuurlijk beslissen we niet zomaar om de haven te sluiten. Maar we waren bezorgd genoeg door de eerste vondst om het veiligheidsplan voor de haven in werking te stellen", zei Wilczek tegen de Britse zender BBC.