MOSKOU - Een Russische atoomonderzeeër met tien opvarenden is in de Barentszzee gezonken. De atoomonderzeeboot was sinds 1989 niet meer in gebruik en werd naar een plaats gebracht waar hij zou worden ontmanteld. Slechts één opvarende is gered, zo heeft een zegsman van de Russische marine zaterdag bekendgemaakt.

De lichamen van twee bemanningsleden zijn inmiddels geborgen. De kernreactor van de duikboot was buiten gebruik gesteld en volgens de marinewoordvoerder waren er geen wapens aan boord.

De veertig jaar oude duikboot K-159 werd op vier pontons naar een basis in Polyarny gesleept om daar te worden ontmanteld. In de Barentszzee kwam het schip echter in een zware storm terecht, waardoor een ponton werd weggeslagen. "Een deel van de onderzeeër is afgebroken en hij is gezonken", aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De duikboot ligt op een diepte van 170 meter even ten noordwesten van het eiland Kildin.

Drie jaar geleden zonk de kernonderzeeër Koersk in de Barentszzee. De 118 bemanningsleden kwamen daarbij allen om het leven.

De Russische president Poetin is op de hoogte gesteld van het ongeval. Hij is momenteel op vakantie in Italië, waar hij bij de Italiaanse premier Berlusconi op Sardinië verblijft.