BÉZIERS - Meer dan vijfduizend wijnboeren hebben woensdag in de Zuid-Franse stad Béziers geprotesteerd tegen de import van goedkope wijnen en voor meer overheidssteun. Daarbij kwam het tot ongeregeldheden toen demonstranten de politie met stenen bekogelden en vuilnisbakken, bloembakken en een auto van de gendarme in brand staken. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de betogers te verspreiden.

Een kleine groep betogers uit het wijngebied Languedoc-Rousillon richtte zijn woede in het bijzonder op de wijnfirma Frigovin. Daar ontstond aanzienlijke materiële schade.

Frigovin en vier andere wijnbedrijven zijn momenteel onderwerp van een politieonderzoek naar fraude. De wijnhandels worden ervan verdacht goedkope wijn uit Italië verkocht te hebben als Franse wijn.

De wijnbouwers verzetten zich tegen de groeiende import van wijnen uit nieuwe wijngebieden als Australië, Argentinië, Chili en Californië. Die heeft tot gevolg dat zij met hun 'vin de table' en 'vin de pays' steeds minder kunnen verdienen en met overschotten blijven zitten omdat zij steeds minder kunnen exporteren omdat de nieuwe wijnlanden ook op de traditionele Franse exportmarkten oprukken.

De regering kondigde vorig jaar september maatregelen aan om iets aan die situatie te doen, maar volgens de wijnboeren is dat niet voldoende.