DEN HAAG - Het volledig schrappen van de vergoeding voor reageerbuisbevruchting (IVF) is van de baan. Het kabinet heeft vrijdag hierover overeenstemming bereikt. Het wil nu de eerste behandeling niet en de tweede en derde behandeling wel vergoeden. Nu krijgen mensen die daarvoor in aanmerking komen drie behandelingen vergoed. Dat melden wel ingelichte kringen in Den Haag.

De maatregel maakt deel uit van de bezuinigingen ter hoogte van ,1 miljard euro die minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet nemen. Over het hele pakket is het kabinet het nu eens. Een groot deel van de plannen is al uitgelekt of eerder aangekondigd. Zoals de fiscale maatregel voor chronisch zieken met een laag inkomen. Deze is bedoeld als tegemoetkoming voor deze groep die anders wel heel hard wordt getroffen door de maatregelen.

Bonussen inleveren

Het meeste geld haalt Hoogervorst weg bij de apothekers. Zij moeten vanaf maandag een groot deel van de bonussen inleveren die ze van de farmaceutische industrie krijgen. Dat levert volgend jaar miljoen euro op.

Het kabinet wil verder dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor elk doktersrecept dat wordt uitgeschreven. Deze euro-variant van de medicijnknaak bedraagt 1,50 euro per recept, ongeacht het aantal recepten een patiënt per jaar nodig heeft.

Verder wordt er flink gesneden in het ziekenfondspakket. De pil wordt voortaan alleen nog vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. Volwassenen moeten zelf voor de tandarts gaan betalen en fysiotherapie verdwijnt uit het ziekenfonds voor 18-plussers (met uitzondering van de chronisch zieken). De vergoeding voor het ziekenvoer per taxi verdwijnt en psychotherapie wordt boven de dertig behandelingen niet meer vergoed.

Scootmobiel

Chronisch zieken gaan volgens de goedingelichte kringen voortaan zelf eenvoudige medicijnen als pijnstillers betalen die ze zonder recept bij de drogist of apotheek kunnen kopen. Daarnaast wordt een deel van de thuiszorg geschrapt uit de vergoedingenlijst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voor het eerst sinds jaren wordt ook de eigen bijdrage voor de voorzieningen uit de AWBZ verhoogd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om hulpmiddelen als een scootmobiel.

Minister Hoogervorst heeft ook definitief besloten om 135 miljoen euro te bezuinigen op de subsidies voor diverse maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs. De organisaties moeten nog wachten tot prinsjesdag voordat ze horen hoeveel ze afzonderlijk worden gekort.