WASHINGTON/NEW YORK - Richard Reid, de Brit die 22 december in een Amerikaans vliegtuig werd overmeesterd toen hij probeerde explosieven die in zijn schoenen waren verborgen tot ontploffing te brengen, is woensdag aangeklaagd wegens poging tot moord en poging tot gebruik van een massavernietigingswapen.

Uit deze nieuwe aanklachten wordt duidelijk dat de Amerikaanse regering meent dat hij een bom aan boord van het toestel heeft gebracht en dat hij heeft geprobeerd het vliegtuig op te blazen. Volgens de aanklacht heeft Osama bin Ladens netwerk al-Qaeda Reid opgeleid. De Brit was eerder al aangeklaagd wegens het hinderen van het personeel van de luchtvaartmaatschappij.

Reid is naar alle waarschijnlijkheid een verkenner van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dit is volgens de Amerikaanse financiële krant Wall Street Journal op te maken uit een rapport dat was opgeslagen in een computer die waarschijnlijk van al-Qaeda was. Israëlische en Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn er van overtuigd dat het gaat om een en dezelfde persoon, schrijft de krant.

Verslaggevers van de Wall Street Journal hadden twee computers gekocht van een Afghaan, die de apparaten zou hebben meegenomen uit een kantoor van al-Qaeda in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een van de documenten die de verslaggevers op de harde schijf aantroffen, was een rapport voor de leiding van het terreurnetwerk.

Verkenningsmissie

Het is een gedetailleerd verslag van een verkenningsmissie met als oogmerk doelen te zoeken voor aanslagen. In de tweede helft van augustus kreeg de leiding van al-Qaeda het rapport, waarin uitzonderlijke goede mogelijkheden worden beschreven voor aanslagen in Israël.

De verkenner was vanuit Amsterdam met de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al naar Tel Aviv gereisd, daarvandaan per bus naar Egypte en vervolgens per vliegtuig naar Turkije en Pakistan. De man, die beschikte over een nieuw Brits paspoort, wordt in het rapport aangeduid als 'broeder Abdul Ra'uff'.

Zijn reis vertoont opvallend veel overeenkomsten met die van de 'bomschoenterrorist', die enige tijd in Amsterdam verbleef. Deze kocht daar onder meer de explosieven die hij in zijn schoenen had verborgen toen hij in het vliegtuig naar Miami werd betrapt en gepakt. De beschrijving die de verkenner geeft van zijn wederwaardigheden komt ook overeen met wat Reid meemaakte.

Hasj

In Amsterdam probeerde de verkenner zijn geloof te verbergen. Om het hotelpersoneel niet achterdochtig te maken, nam hij van de straat lege drankflessen mee die hij in de prullenbak op zijn kamer gooide. Ook deponeerde hij uit andere kamers gepikte peuken in de hotelasbak. Toen hem werd gevraagd waarom hij Nederland bezocht, antwoordde hij: "Hasj."

Voor hij uit Amsterdam vertrok wilde 'broeder Abdul Ra'uff' een nieuw paspoort omdat zijn oude Pakistaanse visa bevatte. Het Britse consulaat verschafte hem het nieuwe reisdocument nadat hij had verteld dat het oude in de wasmachine was gekomen.

'Nieuwe trip'

Over zijn bezoek aan Egypte was de verkenner minder enthousiast dan over dat aan Israël. Hij zou daar te weinig informatie hebben kunnen krijgen. Daarom beval hij een nieuwe trip aan.

Overigens zou een herhaling van het bezoek aan Israël nuttig kunnen zijn om meer informatie te garen over veiligheidsmaatregelen bij El Al. Die maatschappij had hem op de vlucht naar Tel Aviv grondig onderzocht en plaatste hem in het vliegtuig zo ver mogelijk van de cockpit met een - naar zeggen van een Israëlische functionaris - bewapende 'skymarshal' naast hem.

/TERREUR'Man met bomschoenen was verkenner van Bin Laden'