UTRECHT - Veel standhouders op de zogenaamde zwarte beurzen maken zich schuldig aan belasting- en uitkeringsfraude. Deze vrees uit het Regionaal Interdisciplinair Fraude Team (RIF) Utrecht na een onderzoek onder kooplieden op de Utrechtse Bazaar in Vleuten.

Het onderzoek was gericht op mensen die handel drijven, zonder dat ze bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan. Dat geldt voor meer dan de helft van de handelaren op de Utrechtse Bazaar. Van hen werden er 23 geselecteerd, die veelal een uitkering hadden en wonen in de regio Utrecht.

De Belastingdienst nam 21 van hen op de korrel en constateerde in alle gevallen verborgen ondernemerschap. Dat leidde tot navorderingen van de inkomstenbelasting van bijna een kwart miljoen euro en bijna 100.000 euro van de omzetbelasting. De afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten Utrecht en IJsselstein onderzochten negen standhouders met een bijstandsuitkering. Bij zes van hen werd de uitkering stopgezet.

Bijna 285.000 euro aan ten onrechte uitbetaalde uitkeringen is teruggevorderd. Ook bij standhouders met een UWV-, WAO-, WW-uitkering werden onregelmatigheden geconstateerd. Het onderzoek in die zaken is nog niet afgerond.

Beurshandelaren

Organisator H. van der Heiden van de Utrechtse Bazaar meent dat het onderzoek geen representatief beeld oplevert van de handel en wandel van de beurshandelaren. Het RIF heeft volgens hem een keuze gemaakt uit een aantal gevallen waar op het eerste gezicht duidelijk iets mee aan hand was.

Manager E. van der Waal van het RIF geeft toe dat het onderzoek niet op representatieve basis is uitgevoerd, maar is er stellig van overtuigd dat verder onderzoek vergelijkbare resultaten zal opleveren.

Van der Waal is er overigens blij mee dat de Utrechtse Bazaar inmiddels een klantenkaart heeft geïntroduceerd voor de vaste standhouders. Om daarvoor in aanmerking te komen dienen aanvragers zich te legitimeren en een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel te overleggen. Dat werpt volgens hem een drempel op tegen uitkeringsfraude en verborgen ondernemerschap.

Bezoekers

De Utrechtse Bazaar telt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers. Zij komen af op de meest uiteenlopende waar, aangeboden door zo'n zeshonderd particuliere en zakelijke standhuurders. De omzet is 35 miljoen euro per jaar, volgens gegevens van het RIF.