AMSTERDAM - De dalai lama wordt tijdens zijn bezoek aan Nederland extra beveiligd vanwege 'serieuze bedreigingen uit Chinese hoek'.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ziet daarin voldoende aanleiding om beveiligingsmaatregelen te nemen.

Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van 'goed geïnformeerde bronnen rond het bezoek'.

Onder meer via internet zouden 'verontrustende signalen' zijn opgevangen, waarop de beveiliging is opgevoerd. De dalai lama kwam woensdagmiddag in Nederland aan voor een driedaags bezoek.

Separatist

China ziet de spiritueel leider van Tibet als een separatist en legde in het verleden sancties op tegen landen die hem een officieel welkom gaven, zoals Frankrijk.

De betrekkingen tussen beide landen herstelden pas maanden later, nadat Frankrijk zou hebben toegezegd geen steun te verlenen aan het Tibetaanse streven naar onafhankelijkheid.

Balkenende

Om de relaties met China niet te beschadigen, zal premier Jan Peter Balkenende (CDA) de dalai lama niet ontmoeten, hoewel de Tweede Kamer hem daartoe had opgeroepen.

Kort na zijn aankomst op Schiphol zei de dalai lama het 'geen probleem' te vinden dat hij Balkenende niet ontmoet. "Ik heb geen politieke agenda", zei hij. Hij zei in Nederland te zijn om te pleiten voor meer aandacht voor 'innerlijke waarden'.

Verhage

Tijdens zijn bezoek heeft de dalai lama ontmoetingen met Nederlandse boeddhisten en geeft hij lezingen. Hoewel China aangaf het niet op prijs te stellen, wordt hij ook ontvangen door de Tweede Kamer. Daarnaast heeft hij een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.