WASHINGTON - Als het aan de beoogde Amerikaanse generaal Stanley McChrystal ligt, komen in de toekomst minder burgers om door de oorlog in Afghanistan.

''We zouden het succes van de strijd tegen de opstandelingen niet moeten meten in hoeveel vijanden er zijn gedood, maar hoeveel Afghaanse burgers we hebben beschermd tegen geweld'', verklaarde McChrystal voor een senaatscommissie in Washington.

McChrystal zei tegen de senatoren, die zijn voordracht als legerleider moeten bevestigen, dat hij alle strategieën en protocollen zal gaan herzien om burgerslachtoffers vaker te kunnen voorkomen.

Ook wil hij meer surveillance vanuit de lucht om de operaties in Afghanistan preciezer te kunnen uitvoeren.

Winnen

Volgens de generaal is de oorlog niet te winnen als er zo veel burgerslachtoffers blijven vallen. ''Als het verslaan van een groep opstandelingen leidt tot verzet bij de bevolking, dan is de overwinning hol en onhoudbaar'', aldus de generaal.

De Amerikaanse krant The New York Times onthulde woensdag dat het Amerikaanse leger bij een luchtaanval in het westen van Afghanistan op 4 mei fouten heeft gemaakt.

Bij het bombardement kwamen volgens de Afghaanse regering 140 burgers om. Als de troepen zich strikt aan de regels hadden gehouden, zouden veel minder burgerslachtoffers zijn gevallen, aldus een intern legeronderzoek waar de krant de hand op wist te leggen.

Vliegtuig

Zo was een vliegtuig op weg naar een doel, maar moest het met een boog terugkeren om enkele minuten later opnieuw de aanval in te zetten.

De piloot herbevestigde het doel niet voordat hij bommen afgooide, zodat niet uitgesloten kan worden dat militanten het doel al verlaten hadden of burgers het gebied in waren gekomen.

Ook werd een gebouwencomplex aangevallen, terwijl er geen sprake was van een acute dreiging. Dit is tegen de regels.