PARIJS/RIO DE JANEIRO - In de kathedraal Notre Dame in Parijs zijn woensdag de 228 omgekomen inzittenden van een vliegtuig van Air France herdacht. Het toestel stortte maandag in de Atlantische Oceaan tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs.

De rouwdienst begon met een processie met 228 kaarsen, een voor elk slachtoffer. De Franse kardinaal André Vingt-Trois leidde de plechtigheid, samen met een islamitische en een joodse geestelijke.

Onder de aanwezigen waren nabestaanden, medewerkers van Air France en de Franse president Nicolas Sarkozy.

Op de plek waar het vliegtuig neerstortte, ongeveer 1200 kilometer ten noordoosten van Brazilië, is woensdag een 7 meter groot wrakstuk van het ramptoestel ontdekt.

Vliegtuigstoel

Daarnaast werden over een lengte van 20 kilometer olie- en kerosinesporen aangetroffen. Dinsdag had de Braziliaanse luchtmacht op het zeeoppervlak al een oranje boei, een vliegtuigstoel, kerosine en talrijke kleine brokstukken zien drijven.

Het grootste deel van het toestel is vermoedelijk gezonken naar de bodem van de Atlantische Oceaan, op 3 tot 6 kilometer diepte.

Frankrijk zet onderzeeërs in om het wrak te vinden, maar de kans dat de zwarte dozen ooit boven water komen is zeer klein, zei de directeur van het Franse onderzoeksbureau voor de luchtvaart, Paul Louis Arslanian.

Oorzaak

De twee zwarte dozen in het vliegtuig bevatten gegevens over de snelheid en de hoogte van het toestel, evenals gesprekken die in de cockpit zijn gevoerd. Die informatie kan onderzoekers helpen de oorzaak van de crash te achterhalen.

Ook zonder de vluchtgegevens hoopt Arslanian eind deze maand de eerste gegevens over het lot van vlucht AF 447 te presenteren.

Herdenking vliegramp Air France