ARNHEM - De zogenoemde balletjespistolen, nepwapens die sprekend op een echt vuurwapen lijken, duiken weer in grote hoeveelheden in Nederland op. Volgens de politie betrappen agenten op dit moment bijna dagelijks jongeren, die zo'n balletjespistool in Zuid-Europese landen als souvenir hebben gekocht. De nepwapens zijn in Nederland verboden.

In Arnhem trok een agent deze week zijn dienstwapen toen hij twee jongens van 14 en 15 jaar in de stad zag lopen met naar later bleek een speelgoedwapen. Dat toont volgens een woordvoerder van de Arnhemse politie aan hoe bedrieglijk veel het balletjespistool lijkt op de Walther P5, het echte wapen van de politie.

In een supermarkt in Ede ontstond paniek waar de politie aan te pas moest komen toen een man met het speelgoedwapen binnen kwam lopen. Hij bleek het balletjespistool even voor zijn zoon vast te houden, terwijl die zich in de ballenbak vermaakte, maar personeel en klanten dachten dat er een gewapende overval gaande was. De nepwapens vallen in Nederland onder de Wet Wapens en Munitie.

Misdrijf

Bezit van zo'n wapen is een misdrijf, dat maximaal drie maanden celstraf en een geldboete van 4500 euro kan opleveren. De marechaussee op Schiphol waarschuwde dit jaar zelfs met een speciale posteractie voor de aanschaf van het speelgoed, dat in veel landen vrij verkrijgbaar is. Desondanks heeft de politie de indruk dat er elk jaar meer jongeren met balletjespistolen terugkomen van vakantie.

"Spelen met zo'n ding is ook niet zonder gevaar. Het pistool schiet met een veersysteem balletjes af, die met een flinke snelheid het wapen verlaten. Slachtoffers kunnen behoorlijke wonden oplopen", zegt de politiewoordvoerder.

Wanneer de politie kinderen met een balletjespistool betrapt wordt het wapen volgens de woordvoerder van de Arnhemse politie altijd in beslag genomen. Ook volgt altijd een boete van meestal enkele honderden euro's.