BRUSSEL - Nederland is nog altijd niet voornemens gedetineerden uit de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten Guantanamo Bay op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst praat donderdag met haar EU-collega's over gezamenlijke Europese maatregelen.

Enkele andere EU-landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië, hebben gezegd wel bereid te zijn op het verzoek van de Amerikaanse president Barack Obama in te willen gaan. Zij zullen dat alleen doen in overleg met de andere Europese lidstaten.

De EU benadrukt dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de Verenigde Staten ligt en dat de nationale lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze gevangenen opnemen. De landen die gedetineerden toelaten, zijn daarbij gebonden aan bepaalde voorwaarden.

Wens

Er mag geen juridische procedure meer lopen tegen de gevangene in de VS. Ook moet de gevangene om dringende redenen niet kunnen worden teruggestuurd naar het land van herkomst en moet hij een nadrukkelijke wens hebben om naar de EU-landen te komen. In totaal gaat het om ongeveer zestig gedetineerden.

Daarnaast zijn de VS verplicht alle informatie over de gevangene aan het betreffende EU-land te leveren, ook de vertrouwelijke informatie via de inlichtingendiensten.