AMSTERDAM - Een arrestatieteam heeft woensdag in Amsterdam een 35-jarige Spanjaard gearresteerd. De man wordt verdacht van banden met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Spanje heeft om zijn uitlevering verzocht.

Volgens het Spaanse persbureau EFE gaat het om Juan Ramón Rodríguez Fernández, alias Marc. Deze 35-jarige in Barcelona geboren man kon worden opgepakt na een wekenlange samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Spaanse Guardia Civil.

De man werd aan het begin van de middag in de binnenstad van Amsterdam opgepakt. De Amsterdamse recherche deed onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Amsterdam, onderzoek naar de Spanjaard. De man stond internationaal gesignaleerd. De Amsterdamse politie wil geen verdere mededelingen doen over de zaak.

Krakersbeweging

De Spaanse krant El Mundo meldde eerder dat 'Marc' zanger is van de rockgroep Kop in Barcelona. 'Marc' wordt ervan verdacht banden te hebben met de vorig jaar opgerolde ETA-cel in Barcelona en met de in deze Catalaanse stad actieve krakersbeweging Okupa.

Volgens het Spaanse persbureau EFE en El Mundo heeft 'Marc' de ETA gegevens verschaft over extreemrechtse organisaties als Cedade (neonazi's). Sinds begin september 2001 is 'Marc' uit Barcelona verdwenen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder bewijzen te hebben voor een samenwerking tussen krakers in Barcelona en de ETA.