BRASILIA - Een patrouillevliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht heeft in de Atlantische Oceaan een 7 meter groot wrakstuk van het maandag neergestorte Air Francevliegtuig ontdekt.

Daarnaast werden over een lengte van 20 kilometer olie- en kerosinesporen aangetroffen.

Dat maakte een woordvoerder van de luchtmacht woensdag in Brasilia bekend. Inmiddels bereikte een schip van de Braziliaanse marine het gebied waar al eerder brokstukken waren gelokaliseerd, 1200 kilometer van het Braziliaanse vasteland.

Zoektocht

Vijf vliegtuigen uit Brazilië, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn woensdag bij daglicht verder aan het zoeken naar resten van de maandag verdwenen Airbus van Air France.

De vliegtuigen namen het stokje over van een Braziliaans vliegtuig dat in het donker met speciale sensoren naar wrakstukken had gezocht. Dat vliegtuig ontdekte de eerste resten, waaronder een vliegtuigstoel.

Geen overlevenden

Tot nog toe zijn nog geen overlevenden aangetroffen. De kans is klein dat inzittenden de ramp hebben overleefd.

Naast de vliegtuigen zoeken ook vrachtschepen in het gebied naar wrakstukken. Zij worden in de loop van de dag afgelost door de Braziliaanse marine, die tijd nodig had om op de onheilsplek aan te komen.

Gestaakt

Een van de twee Nederlandse schepen die meedoen aan de zoektocht naar overblijfselen van de neergestorte airbus, is daar noodgedwongen mee gestopt.

Dat heeft de reder van het schip laten weten. De UAL Texas van rederij Flinter moest stoppen met zoeken vanwege brandstofgebrek.

Het schip is op weg naar Trinidad om te bunkeren, aldus een woordvoerder van de rederij woensdagmiddag. De bemanning heeft geen wrakstukken gevonden.

Jo Cedar

Bij de zoekactie is nog een ander Nederlands schip betrokken, de chemicaliëntanker Jo Cedar van rederij Jo Tankers.

Volgens een zegsman van de reederij gaat dit schip door met zoeken zo lang de brandstofvoorraad dat toelaat. Tot woensdagmiddag had de bemanning nog niets gevonden.

De zoekactie wordt vanuit Brazilië gecoördineerd. Het afspeuren van het wateroppervlak gebeurt onder andere met verrekijkers en infraroodkijkers en extra personeel op de brug.

Bommelding

Enkele dagen voor de ramp met het Air Francevliegtuig is er een bommelding geweest voor een Air Francevlucht van Argentinië naar Parijs. Het toestel werd voor vertrek in Buenos Aires onderzocht, maar de politie trof niets aan.

Volgens een woordvoerder van Air France woensdag lijkt er geen verband te zijn tussen de bommelding en de crash enkele dagen later van de Airbus die uit het Argentijnse buurland Brazilië was vertrokken naar Parijs.

Wat betreft de oorzaak van het neerstorten sloot de Franse minister van Defensie, Herve Morin, dinsdag een terroristische aanslag niet uit.