DUBAI - Osama bin Laden heeft volgens het Arabische nieuwsstation Al-Jazeera een nieuwe geluidsopname naar buiten gebracht.

In de audioboodschap uit de terroristenleider kritiek op het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama, die enige minuten daarvoor arriveerde in Saudi-Arabië.

De stem op de band zegt dat Obama door zijn houding ten opzichte van de moslimwereld de zaden voor ''wraak en haat'' heeft geplant.

Consequenties

Amerikanen moeten zich daarom voorbereiden op consequenties. Volgens Bin Laden zet Obama het beleid van zijn voorganger George Bush voort en leidt dat tot vijandschap met de moslimgemeenschap.

Obama, wiens vader moslim was, brengt juist een bezoek aan het Midden-Oosten om de kloof tussen de Verenigde Staten en de moslimwereld te overbruggen. Het imago van de VS is door de houding van Bush en door de oorlogen in Irak en Afghanistan slecht.

Boodschappen

Eerder doken ook al geluidsbanden op met boodschappen van Bin Laden. De laatste dateert van maart. Deze werd eveneens door Al-Jazeera gepubliceerd.

Het is echter altijd betwijfeld of het daadwerkelijk om de stem van de terroristenleider gaat. Bin Laden verschijnt zelden in beeld, waardoor niet zeker is of hij nog in leven is.

Aanslagen

De terroristenleider wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op de VS in september 2001.

Hij was daarom eind dat jaar het doelwit van Amerikaanse aanvallen. Bin Laden is sindsdien spoorloos en houdt zich mogelijk op in het ontoegankelijke grensgebied van Afghanistan en Pakistan.