SCHIPHOL - Tenzin Gyatso, de dalai lama van Tibet, is woensdagmiddag aangekomen in Nederland voor een driedaags bezoek. Om 13:00 stond hij op Schiphol de pers te woord.

De dalai lama gaat woensdag met studenten in gesprek. In de College Tour van tv-programma NOVA zit de geestelijk leider tegenover een groep van 300 studenten, enkele van hen zijn van Chinese afkomst.

De thema's die aan bod komen, zijn onder meer de relatie tussen China en Tibet en de kritiek van jongeren uit Tibet op zijn vreedzame strijd.

Balkenende

De dalai lama heeft er geen probleem mee dat minister-president Jan Peter Balkenende hem niet wil ontmoeten. "No problem", zei hij met een grote lach.

"Ik heb geen politieke agenda", zei de dalai lama over zijn bezoek. Op de vraag of hij denkt dat Balkenende onder druk van de Chinese autoriteiten een ontmoeting heeft geweigerd, zei hij: "vraag het hem zelf".

Vrede

'Innerlijke vrede' is wat de boeddhist zegt te willen verspreiden in Nederland. "En ik wil mijn lach verkopen", zei de dalai lama, terwijl hij zijn hoofd vriendelijk naar zijn toehoorders boog.

Dalai lama in Nederland