DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt een voorstel van de PVV om de Kieswet zodanig aan te passen dat politieke partijen niet in de problemen komen als hun aantal zetels snel groeit.

Nu staat in de wet dat fracties met minder dan zestien zetels bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen maximaal dertig kandidaten op de lijst mogen zetten. De PVV wil af van die beperking.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman sprak woensdag in een debat met staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) van ''een democratisch gat van jewelste''.

''Mijn fractie vindt dit niet meer van deze tijd en niet acceptabel. We dreigen het slachtoffer te worden van oude regels.'' De PVV stond in een recente peiling van Maurice de Hond op 32 zetels. De partij van Geert Wilders heeft momenteel negen Kamerzetels.

Uit de weg

CDA, PvdA, SP en VVD zijn bereid het mogelijke obstakel voor de PVV uit de weg te ruimen. Ook staatssecretaris Bijleveld wil kijken naar aanpassing van de Kieswet, zodat groeiende partijen voldoende kandidaten op hun lijst kunnen plaatsen.

De christendemocraten en liberalen in de Tweede Kamer lieten wel weten grote moeite te hebben met de wijze waarop Brinkman zich presenteert als potentieel slachtoffer van oude regelgeving.

''Het is absoluut niet zo dat hier een complot wordt gesmeed om zetels van de PVV te stelen'', zei CDA'er Jan Schinkelshoek. Laetitia Griffith (VVD) sloot zich daarbij aan.

''Ga niet een Calimeroblik opzetten en een verongelijkte toon aanslaan. Laten we het zakelijk houden.''