AMSTERDAM – Minister Bos van Financiën moet het voortouw nemen in het formuleren van een nieuw welvaartsbegrip dat rekening houdt met de mate van geluk van inwoners van een land.

Dat zegt fractieleider Femke Halsema van GroenLinks in een vraaggesprek met NU.nl.

Halsema vindt dat de kredietcrisis heeft bewezen dat de welvaart van een land niet alleen gemeten moet worden aan de hand van het bruto binnenlands product (bbp).

Neoliberalisme

"De kredietcrisis bewijst dat het neoliberalisme met zijn winstbejag failliet is. Politici moeten naast de economische welvaart ook oog hebben voor het geluk van mensen."

De politica publiceerde eind vorig jaar het boek Geluk! waarin ze de 'hyperconsumptie' aan de kaak stelt.

“Er zijn veel aspecten zoals bijvoorbeeld onderwijs, vrije tijd, zorg, de nabijheid van natuur die niet in economische termen kunnen worden uitgedrukt."

Welvaartsbegrip

“We hebben een sociaal-democratische minister van Financiën, die de leiding zou moeten nemen in het formuleren van een nieuw welvaartsbegrip. Maar deze regering durft dat niet.”

Halsema probeert dit bij Bos op de agenda te krijgen. "Maar van zijn toezeggingen komt weinig terecht.”

Sarkozy

Halsema is positief gestemd over het initiatief van de Franse president Sarkozy, die topeconoom Amartya Sen aan het werk heeft gezet om de Franse welvaartsmetingen aan te passen en zo nodig hervormingen door te voeren.

Minister Bos van Financiën zou het Franse voorbeeld moeten volgen, aldus de fractieleider van GroenLinks.

Bhutan

Wereldwijd geldt het bruto binnenlands product als de graadmeter voor de welvaart van landen. Alleen het Aziatische koninkrijk Bhutan werkt volgens een ander principe: het bruto nationaal geluk.

Hierin zijn naast economische voorspoed ook geluk en geestelijke en sociale
ontwikkeling opgenomen.