AMSTERDAM - Het Nederlandse vrachtschip UAL Texas van de Groningse rederij Flinter blijft woensdag tot 12.00 uur Nederlandse tijd doorzoeken naar wrakstukken van de Franse Airbus die maandag van de radar verdween.

Daarna moet het schip vanwege de slinkende brandstofvoorraad koers zetten naar de bestemming op Trinidad en neemt de Braziliaanse marine de zoektocht over. Dat zei een woordvoerder van de rederij woensdag.

Een licht dat de bemanning tijdens de zoektocht zag, bleek niet afkomstig van een vlot met overlevenden, maar van een vissersschip.

In het donker wordt vanaf het Nederlandse schip gezocht met twee krachtige zoeklichten op de brugleuningen.

Daarmee kan zo'n honderd meter buiten het schip worden gekeken, zei de woordvoerder op Radio 1. Het gebied waarin wordt gezocht, beslaat ongeveer vijftig vierkante kilometer.

Spijkenisse

Ook het vrachtschip Jo Cedar van Jo Tankers uit Spijkenisse zoekt op de Atlantische oceaan naar brokstukken, zei de kapitein van het schip woensdag in De Telegraaf. Het aanbod van een derde Nederlands schip werd afgeslagen, omdat het te ver van de rampplek verwijderd is, schrijft de krant.

Het vliegtuig dat maandag op zo'n duizend kilometer uit de Braziliaanse kust van de radar verdween, had 228 inzittenden, onder wie twee Nederlanders.

Boei

Dinsdag ontdekten piloten van de Braziliaanse luchtmacht brokstukken die hoogstwaarschijnlijk toebehoren aan het toestel van Air France. In de buurt van de plaats waar vlucht AF447 waarschijnlijk neerstortte, werden een vliegtuigstoel, een oranje boei en kerosine gezien.

De zeediepte varieert in het gebied waar de brokstukken werden gevonden tussen de 1500 en 4800 meter. Frankrijk stuurt een onderzoeksschip naar het gebied dat over onderwaterrobots beschikt die tot zesduizend meter diep kunnen.

Laatste strohalm

De zwarte dozen van het ramptoestel vormen de laatste strohalm om meer te weten komen over het tragische einde van vlucht AF447. De dozen kunnen 3 kilometer diep liggen, maar zenden dertig dagen lang signalen uit om ze te lokaliseren.

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft goede hoop op de berging van de zwarte dozen. ''Ik denk dat een land dat olie kan vinden op 6000 meter diepte, 2000 meter diep een vliegtuig kan vinden'', aldus de president.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten overwegen om net als Frankrijk onbemande onderwatervoertuigen in te zetten, zei een defensiezegsman.

De Amerikanen hebben ook een P-3C Orion-vliegtuig gestuurd dat twaalf uur achtereen laag over de zee kan vliegen en voorzien is van radar- en sonarapparatuur.

Nationale rouw

De Braziliaanse regering heeft dinsdag (plaatselijke tijd) drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de ramp met een Air Francetoestel maandag. Onder de 228 inzittenden, die hoogstwaarschijnlijk allemaal dood zijn, waren 59 Brazilianen.

In Parijs komen woensdag nabestaanden van de slachtoffers bijeen voor een oecumenische kerkdienst. President Nicolas Sarkozy zal deelnemen aan de ceremonie in de kathedraal Notre-Dame.